Namazın Farzları

 

Namazın Farzları

Namazın farzları on ikidir. Altısı dışından , yani namazdan önce, namaza hazırlık niteliğindedir. Altısı içinden , yani namaz kılınırken yapılması gereken hareketlerdir ki bunlara namazın rükunları denir.

Namazın dışından olan farzları

Namaza başlamadan önce olan farzlar :

1.Hadesten taharet: Gözle görülmeyen pisliklerden temizlenmektir. Bu gusletmek, abdest almak, bunların mümkün olmadığı zamanlarda teyemmüm etmekle olur.

2.Necâsetten taharet: Gözle görülen pisliklerden temizlenmektir. Bu pisliklerin namaz kılan kimsenin vücudunda, elbisesinde, namaz kılacağı yerde olmaması gerekir.

3.Setrü'l avret: Örtülmesi gereken yerlerin kapatılması demektir. Erkeklerde göbek üstü ile diz kapağı altı arası; kadınlarda ise el, yüz ve ayak dışındaki her yerin örtülmesi gerekir. Namazın bir rüknünü yerine getirecek kadar bir zaman içinde örtülmesi gereken bir organın dörtte biri açılırsa namaz bozulur.

4.İstikbâl-i Kıble: Namaz kılan kimsenin, Kâbe-i Muazzama yönüne yönelmesidir. Göğsünü kıbleden (yaklaşık 45 derece) çeviren kimsenin namazı bozulur.

5.Vakit: Farz ve vacip olan her namaz için belli bir vakit vardır. Namazların, kendi vakitleri içinde kılınması farzdır. Vaktinden önce namaz kılınamaz. Özürsüz olarak sonraya bırakmak da günahtır.

6.Niyet: Kılınacak olan namazın, zihnen hatırlanmasıdır. İmamın imâmete, cemaatin de imama uymaya niyetlenmesi gerekir. Niyet ederken eda demek sünnettir. Kazaysa kaza diye niyet edilir.

 

Namazın içinden olan farzları

Namaz kılınırken yapılması gereken hareketler (rükunlar) :

1.İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbiridir. Niyetten sonra "Allâh-ü Ekber" deyip, eller yukarı kaldırılarak alınır.

2.Kıyam: Namazda ayakta durmaktır. Gücü yetenler ayakta, yetmeyenler ise gücünün yettiği şekilde namazlarını kılarlar.

3.Kıraat: Namazda Kur'ân okumak demektir. Kıyamda, herhangi bir sûreden en az üç ayet okunmalıdır.

4.Rükû: Kıraattan sonra eller dizlere erişecek şekilde eğilmekten ibarettir.

5.Sücûd: Rükûdan sonra ayak, diz ve ellerle beraber alnı ve burnu yere koymaktır. Yalnız alnın ve burnun yere değmesi yeterli değildir. Alın yerin sertliğini hissetmelidir. Kalabalık cemaatlerde, arka saftakiler, ön saftakilerin sırtına secde edebilirler.

6.Kade-i Âhire: Namazın sonunda "Et-Tahiyyatü" duasını okuyacak kadar oturmaktır.

 

Bilgisayarınızda Namaz Hocası kitabı bulunsun isterseniz, kitabı PDF olarak aşağıdan kolayca indirebilirsiniz

 

http://namazhocası.com/namazhocasiindir.pdf  

 

 

Namazın Şartları- Namazın Farzları-Video
Etiketler: Namaz Hocası .Namazın Farzları , Namazın dışından olan farzları , Namazın içinden olan farzları ,
Tüm Hakları Saklıdır.
© 2012